Termál- és karsztvíz

Magyarország geotermikus világhatalom, így jelentős mennyiségű termálvízzel rendelkezik. Az ország területének igen jelentős részén tárható fel termálvíz, amely Európa teljes földalatti édesvízkészletének közel 50%-a. A kitermelhető mennyiség 50-től 300 milliárd m3-re becsülhető. Geotermikus rendszerünk passzív, azaz alacsonyabb hőmérsékletű és ezért elválaszthatatlan közvetítő hordozójától, a hévízkészlettől.
A legutóbbi felmérés szerint hazánkban mintegy 620 termálkút van, melyeknek kifolyóvíz hőmérséklete 35 °C-nál nagyobb és 180 darab azoknak a kutaknak a száma, amelyekből kifolyó víz hőmérséklete eléri, illetve meghaladja a 60°C-ot és így energetikai célra már hasznosítható. Magyarország 50 °C-nál melegebb hévíz feltárására alkalmas területei főleg Békés és Csongrád megye alatt vannak. Jelenleg a kitermelt víz mennyiségének mintegy 45%-a hasznosul energetikai célokra. Ez akkora mennyiség, mellyel évente kb. 200 000 tonna kőolaj felhasználását lehetne kiváltani. Jelenleg ennek a mennyiségnek mindössze a felét hasznosítjuk csak, mert a technikai háttér műszaki színvonala nem megfelelő.
Termálvízkincsünk egyedülállóan gazdag a világon, szinte minden magyar település altt termálviz található, melyek közül soknak gyógyító hatása is van. Szeged városának például két gyógyvize van – az Anna- és a Dóra-víz - de Budapest területén csaknem 120 természetes forrás található, amelyek nagy része meleg vizű, s összesen naponta 30 ezer köbméternyi vizet adnak. A haza fürdők – közel 400 - egyre jelentősebb része gyógyfürdő, melyek orvosi- és gyógykezelésekkel foglalkoznak, de egyre szaporodnak azok a létesítmények, melyek az élményelemekre és a wellness szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt. A magyar történelmi vagy muzeális fürdők, a gyógy- és wellness-fürdők unikális jellegükből kifolyólag olyan vonzerővel bírnak, melyeknél nagyobb mágnes nem található Magyarországon a külföldi turisták idevonzására. Például a Miskolctapolcai Barlang- és Gyógyfürdő az egyetlen természetes barlangfürdő a világon. Az egyetlen hasonló barlang Floridában található, de az csak egy mesterséges építmény. Ezenkívül Európában itt fakad a legmagasabb hőfokú, 31,5 Celsius fokos karsztvíz.

A termálfürdők eredete: Balneae, thermae - fürdők
A balneae, vagy Agrippa óta thermae közhasználatra szánt hideg-, meleg-, és gőzfürdők voltak. A fürdők a tisztálkodás mellett általában mindenféle testi és szellemi szórakozás színhelyeiként is működtek. Voltak itt társas összejövetelre szánt dísztermek, sétálók, játékok, felolvasások számára épített udvarok, termek, könyvtárak.
A fürdők beosztása: 1. apodyterium: öltöző terem.
2. tepidarium: a testet előkészítő, langyos levegőjű helyiség. 3. caldarium, forró, száraz levegővel ellátott terem, ahol hideg-meleg vizes kád állt a fürdőzők rendelkezésére.
4. frigidarium, hidegvizes medence, amelyet az öltözködés előtt használtak.

Forás: http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kda/0/4527/romairegisegek2.htm