Az édesvizek omlanak össze először
(2009-10-14)

Bár az édesvízi ökoszisztémák csupán bolygónk felszínének kevesebb, mint 1 százalékát borítják, bennük él az összes állatfaj durván egy tizede, a gerinces fajok több mint egy harmada - mutat rá Klement Tockner, a berlini édesvízi ökológiát kutató Leibniz Intézet munkatársa. Egyre több tudományos eredmény utal arra, hogy hatalmas válság küszöbén áll az édesvízi élővilág, ennek ellenére az édesvízi fajgazdagság drámai összeomlásának csak kevesen vannak tudatában, és politikai szinten sem foglalkoznak kellően komolyan a kérdéssel - mondja a szakember. Az édesvizek élővilága ráadásul nem csupán fajgazdagsága miatt fontos: az emberiség szempontjából felmérhetetlen a várható katasztrófa súlya, ugyanis a folyókban, tavakban, felszín alatti vizekben és mocsaras területeken élő fajok az ökoszisztéma-szolgáltatások széles skáláját biztosítják - többet, mint bármely egyéb ökoszisztéma-típus. Emberek milliárdjait érintheti a jövőben például az, hogy a biodiverzitás-csökkenés nyomán veszélybe kerül az ivóvíz tisztasága, a mezőgazdaság és a halászat.

Egyes előrejelzések szerint a túlzott vízhasználat és a gátak miatt 2025-re egyetlen folyó sem akad majd Kínában, amelyik számottevő vízhozammal eléri a tengert - kivéve az áradások idején -, ami hatalmas változást hoz majd a part menti halgazdálkodásban - írja a konferencia közleménye. Az édesvízi ökoszisztémák ráadásul az emberi tevékenységgel évenként  a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségének mintegy 7 százalékát kötik meg - mutatnak rá a kutatók.

forrás: origo